Glucose Galactose Mannose Fucose
N-Acetyl-Glucosamin N-Acetyl-Galactosamin N-Acetyl-Neuraminsyre Xylose
.............................. .............................. .............................. ..............................

Glucose

Glucose er det allestedsnærværende sakkarid. Det sukker, vi sætter på bordet, består af glucose og et andet af sakkariderne, fructose. Begge sakkarider findes i chokolade, kager, is og sodavand. Brød, ris, pasta, grønsager, cornflakes, honning og frugt indeholder også dette sukkerstof. Glucose er en kraftig- og hurtigtvirkende energikilde, som kan udløses direkte ind i blodstrømmen, og det er med til at fremme hukommelsen, stimulere kalkoptagelsen og fremme cellekommunikationen. For store mængder kan få insulinniveauet i kroppen til at stige, hvilket fører til fedme og diabetes. Men det kan også være problematisk med en mængde, der er for lav. Det er f.eks. tilfældet med Alzheimer-patienter: De har et langt lavere glucoseniveau end patienter med organiske hjernesygdomme som følge af slagtilfælde eller andre kredsløbsforstyrrelser. Desuden forstyrres glucosestofskiftet ved depression, manio-depressivitet, anorexi og bulimi.