Aminosyrer

Aminosyrer kommer fra protein, som er et vigtigt næringsstof. Når det nedbrydes i kroppen, frigøres der energi. Derudover leverer protein byggematerialer - aminosyrer - til alle kroppens celler.

For mennesket er ni af aminosyrerne essentielle - da vi ikke selv kan danne dem. De øvrige dannes ved den såkaldte anabolske proces.

Essentielle aminosyrer er Histidin, Isoleucin, Leucin, Lysin, Methionin, Phenylalanin, Threonin, Tryptophan, Valin.

Da protein - og dermed aminosyrer - er vigtige byggesten for kroppen, er det vigtigt at få nok aminosyrer i den daglige kost. Det er selvfølgelig også vigtigt, at det er af den rigtige slags. De essentielle aminosyrer skal være til stede i bestemte forhold, for at de kan anvendes til opbygning af cellebestanddele så som muskelceller, enzymer, hormoner, antistoffer mm. For langt den største del af befolkningen er dette dog ikke et problem, da vi indtager mange forskellige typer føde hver dag.

Der er særligt fokus på sammensætningen af aminosyrer i fx mælkepulver. Babyer får en ret ensidig kost i de første mange måneder af livet, hvorfor en rigtig sammensætning af aminosyrer er vigtig. En anden fokusgruppe er sygehuspatienter, der ernæres med sondemad.

Vil du vide mere om aminosyrer og dens kemiske reaktion, se her...