Vitaminer

A-vitamin (retinol)
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Smør, margarine, kød, lever, æg og grøntsager.
Nødvendigt for:
Synet, vækst, appetit og smag
B1-vitamin (tiamin)
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Kornprodukter, bønner, linser, ærter og svinekød.
Nødvendigt for:
Nervesystem, fordøjelse, muskler og hjerte. Anvendes ved alkoholisk nervebetændelse.
B2-vitamin (riboflavin)
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Mælk, ost, kød, fisk, kornprodukter
Nødvendigt for:
Vækst, hud, negle, hår, ømme læber og tunge samt synet. Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater kræver B2-vitamin.
B3-vitamin (Niacin)
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Kød, fisk, mælk, ost
Nødvendigt for:
Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi
B6-vitamin
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Kød, fisk, grøntsager, kornprodukter
Nødvendigt for:
Omdannelse og udnyttelse af protein samt dannelse af arvemateriale.
B12-vitamin
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Kornprodukter, grøntsager, fisk
Nødvendigt for:
Dannelse af blodlegemer samt vedligeholdelse af et sundt nervesystem og cellefunktion.
C-vitamin
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Fuldkornsprodukter, bælgfrugter, mælk, æg, grøntsager, frugt
Nødvendigt for:
Immunforsvaret, beskytter måske mod virus og bakterier, fremmer heling, nedsætter kolesterolindhold i blodet, naturligt afføringsmiddel, styrker cellerne og forebygger skørbug. Fremmer optagelsen af jern.
D-vitamin
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Fisk, kød, æg
Nødvendigt for:
Optagelsen af kalk og fosfor fra maden. Desuden hjælper D-vitamin i opbygning og vedligeholdelse af cellerne.
E-vitamin
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Polymættede olier, plantemagarine, nødder, fisk, æg
Nødvendigt for:
Beskytter kroppens celler mod nedbrydning.
K-vitamin
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Bladgrøntsager, (tarmbakterier)
Nødvendigt for:
Blodets størknings proces samt dannelsen af andre vigtige proteiner.
Folsyre
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Fuldkornsprodukter æg, lever
Nødvendigt for:
Dannelse af røde blodlegemer og celler.
Pantotensyre
© Geir Haukursson
 
Hvor findes det?
Kød, kødprodukter, fisk, mælk
Nødvendigt for:
Omdannelsen af maden til energi