Mineraler

Mineral Kilder Nødvendigt for
Jern
© Geir Haukursson
 
Kød, indmad, linser og kornprodukter. Dannelse af røde blodlegemer, som transporter ilt rundt i kroppen
Zink
© Geir Haukursson
 
Kød, ost, mælk, fuldkornsprodukter Vækst, hud, sårheling. Medvirker desuden i reguleringen af blodsukkeret.
Jod
© Geir Haukursson
 
Mælk, fisk, æg Dannelsen af hormon fra skjoldbruskkirtlen, som medvirker til regulering af kroppens stofskifte.
Fosfor
© Geir Haukursson
 
Mælk, kød, fjerkræ og fisk Energiomsætningen i kroppen. Knogler og muskler.
Selen
© Geir Haukursson
 
Kød, fisk, indmad, mælk, ost og æg. Dannelsen af antioxidanter, der beskytter kroppens celler mod iltning, således giftige stoffer ikke dannes.
Magnesium
© Geir Haukursson
 
Kakao, nødder, havregryn, fuldkornsprodukter, ærter, bønner og grønkål. Kroppens funktion og opbygning.
Kobber
© Geir Haukursson
 
Skaldyr, nødder, rosiner, lever og champignon. Optagelsen og udnyttelsen af jern. Indgår samtidig i en række enzymkomplexer.
Krom
© Geir Haukursson
 
Kød, ost, skaldyr, nødder, gær, mandler og tørret frugt. Omsætning af blodsukker
Mangan
© Geir Haukursson
 
Fuldkornsprodukter, grøntsager, frugt og nødder. Kulhydrat- og fedtomsætning. Dannelse af knogler.
Calcium
© Geir Haukursson
 
Ost, chokolade, spinat og havregryn, mælk Kroppens funktion og opbygning.
Molybdæn
 
Mælk, skaldyr, nødder, kornprodukter Enzymfunktion, bl.a. urinsyreomsætning